Hangon Satama, täysin hiilineutraali vuodesta 2025
HANGON SATAMA OY on, ensimmäisenä Suomessa, siirtynyt uuteen aikaan toiminnassaan. Viimeinen öljykattila suljettiin heinäkuussa 2024 ja vuoden 2025 alusta toiminta on täysin hiilineutraalia.
Hangon Satama Oy on jo pitkään seurannut toimintansa kasvihuonekaasupäästöjä ja niiden kehitystä. Päästöt on laskettu vuodesta 2019 lähtien kansainvälisesti käytetyimmän standardin GHG-protokollan mukaan. Laskennassa huomioidaan Kioton protokollan mukaiset seitsemän kasvihuonekaasua (hiilidioksidi, metaani, dityppioksidi ja fluoratut kaasut HFC, PFC, SF6, NF3), jotka usein yhteismitallistetaan yhdeksi arvoksi, hiilidioksidiekvivalentiksi, kunkin kaasun ilmastoa lämmittävän potentiaalin mukaan.
GHG-protokolla jakaa päästöt kolmeen eri osioon, niin kutsuttuihin scopeihin. Scope 1 sisältää omasta toiminnasta syntyvät suorat päästöt, joiden päästölähteitä ovat esimerkiksi yrityksen omistamat tai käyttämät autot, koneet ja varavoimakoneet, jotka käyttävät polttoainetta tai kylmälaitteet, joista voi syntyä satunnaisia vuotoja. Scope 2:een lasketaan yrityksen ostaman ja käyttämän energian valmistuksesta syntyvät päästöt. Scope 3 puolestaan kattaa koko yrityksen arvoketjun päästöt hankintojen alkutuotannosta kuljetuksiin ja myytyjen tuotteiden käytönaikaisiin päästöihin. Usein scope 3 on päästömäärältään suurin yrityksen toimialasta riippumatta. Siinä missä scope 1 ja 2 -päästöjä on suhteellisen helppo vähentää uusiutuviin polttoaineisiin ja energianlähteisiin tai vähäpäästöisiin kylmäaineisiin siirtymällä, on scope 3 -päästöihin vaikeampi puuttua, sillä niiden päästölähteet eivät ole yrityksen suorassa vaikutusvallassa. Toistaiseksi Sataman laskentaan on huomioitu vain scope 1 ja 2, mutta myös scope 3 -laskenta ollaan toteuttamassa.
Sataman oman toiminnan päästöt ovat olleet aina varsin maltilliset ja niitä on systemaattisesti vähennetty siirtymällä uusiutuvan energian käyttöön. Vuoden 2024 alusta Hangon Satama ostaa vain uusiutuvaa sähköä ja samana vuonna lämmitysjärjestelmiä uusittiin vesi-ilmalämpöpumppujärjestelmiin, minkä lisäksi fossiilinen lämmitysöljy vaihdettiin uusiutuvaan biopolttoöljyyn. Myös tavallisen dieselin käytöstä yhtiön omissa koneissa ja laitteissa on luovuttu ja siirrytty käyttämään uusiutuvaa dieseliä. Yhtiön autokannasta suurin osa on sähköistetty.
Päästöt, joita yhtiö ei pysty täysin poistamaan omilla toimenpiteillään – kuten erikoiskoneiden, laitteiden ja varautumiseen tarkoitettujen varusteiden päästöt- kumotaan sertifioiduilla ilmastoyksiköillä. Kumoamiseen käytetään yksiköitä, jotka ovat sertifioituja ja varmennettuja, ja joiden tulee täyttää vaatimukset aitoudesta, lisäisyydestä ja pysyvyydestä.
Kyse on vapaaehtoisesta päästökaupasta, jonka avulla yhtiö voi sekä kumota jäljelle jääneet päästönsä että vahvistaa pitkäaikaisia hiilinieluja. Päästöjen kumoaminen kohdennetaan biohiilen tuotantoon, mikä sitoo hiiltä pysyvästi maaperään. Biohiiltä käytetään muun muassa maanparannuksessa ja jäteveden käsittelyssä imeytysaineena. Niitä päästöjä, joita tällä hetkellä kumotaan, tullaan jatkossa edelleen vähentämään, kun uutta, vähäpäästöisempää teknologiaa kehitetään.
Registry puro.earth/retirements – Port of Hanko
Myös yhteistyö sataman operaattorien kanssa jatkuu, jotta myös satama-alueen muita toimijoita saadaan kannustettua omiin päästövähennyksiin.